Iran Import - logo Iran Import Persiske Tepper


Alle tepper som fremstilles i orienten er håndarbeidede. I alle de store teppeområder er fremstillingsmåten stort sett den samme, men knutene er forskjellige.

Før vi kommer så langt at teppet blir knyttet skal vi se litt på to typer vever som blir brukt. Den enkleste finner vi hos nomadene. Deres vev består i hovedsaken av 2 stenger som renningstråden spennes fast i. Veven som ligger på bakken er holdt fast av plugger som er slått ned i jorden. Denne smale, vannrette veven er lett å flytte. Hele veven med påbegynt teppe kan rulles sammen og tas med til neste sted. Men naturligvis er det begrensning for vevens størrelse. Derfor finner en alltid nomadetepper i mindre dimensjoner. Mønstrene er husket og arvet i generasjoner.

En annen type er den vertikale vevstolen som knytterne sitter foran og etter som arbeidet skrider fram, forhøyer de krakkene som de sitter på. Enkelte har et rullesystem slik at det ferdige teppet rulles ned. På disse stolene kan en lage tepper av hvilken som helst størrelse.

Det kreves stor nøyaktighet for at resultatet skal bli pent. Knytting av tepper er et slitsomt og tidskrevende nøyaktighetsarbeid. En dyktig knytter kan produsere 6-10.000 knuter pr. dag. Det gir 3 - 4 sekunder pr. knute. Men når en vet at det finnes tepper med en tetthet på over 1 million knuter pr. kvm. kan en lett regne at det tar uker, ja måneder og år å lage de største og fineste teppene.